Hizmetlerimiz
KAPALI HAVUZ NASIL AÇILIR?
Genel Olarak Yapılması Gerekenler:
Havuzunuzu Mümkün Olduğu kadar sezona erken açmaya çalışın. Havuz yüzeyindeki yaprakları havuzun üst yüzeyindeki cisimleri ve ilaç kaplarını alınız. Genelde Havuza Yapılması Gereken Müdahaleler 5 Aşamadan Oluşmaktadır:
1. Havuz Doldurumu
2. Pompa, Filtre ve Dolaşım sistemini kontrol ediniz.
3. Havuz suyunu seçilmesi.(Ph, Kireç ve Demir Oranı)
4. Şok Klorlama
5. Stabilizatör Not: Yeni Dolan havuzlara veya İhtiyaç Görülen Havuzlara Yosun Önleyici Kullanın.
1 HAVUZ DOLDURUMU: Havuzunuz değişik şekillerde olabilir. Havuzunuzu yapımcınızın belirlediği seviyeye kadar doldurun. Çoğunlukla bu seviye skimmerlerin ortasına kadardır. Önemli olan suyu bu seviyede tutmaktır. Taşmalı sistemli havuzlarda da bu durum aynıdır, genelde havuzun taşıma hattına kadar doldurulur. Denge tankıda ¾ oranın da dolu olmalıdır. Bunun dışında buharlaşma, yüzücülerin taşırdığı ve fli treninin geri yıkanmasıyla kaybedilen sulara, su ilave etmeli, yağmur nedeniyle fazla gelen suları boşaltmalısınız.
2 HAVUZ POMPA FİLTRE VE DOLAŞIM SİSTEMİNİN KONTROL EDİLMESİ :
Bu mekanik açıklamalar genellikle makinelerin üzerlerinde yazılıdır. Havuz makinelerinin temizlenip bakımlarının yapılması şarttır.,eğer kış için yerleri değiştirilip , filtrenin suyu boşaltılır ise yerlerine monte edilmeli ,tıpaları takılmalı ,pompa ve filtreyi su ile doldurmalısınız. Eğer yaptığınız müdahaleler sonuç vermedi ise bizi (Lake Havuz) Arayarak teknik destek ya da yerinde müdahale ile probleminizi çözmenizde yanınızdayız.
3 Ph ‘ IN AYARLANMASI: Havuzun su ile doldurup, mekanik sistemi çalıştırdıktan sonra ,Ph testini yapınız. İlaçlama sistem çalışır vaziyette yapılmalıdır. Not: Önceki sezondan kalan test kit’inizin depolama süresince bozulmuş olabilir. Yenileyiniz. Eğer Ph’ınız ayarlama gerektiriyor ise LAKE PH PLUS veya LAKE PH MINUS kullanabilirsiniz. Etiket üstü talimatları okuyarak 7,2-7,6 arasında ayarlayınız. Havuzunuza aşağıdaki testi yapabilmeniz için 5’li test kit’e ihtiyacınız var, yok ise LAKE HAVUZ’u arayın sizin için yapsın. a) TOPLAM ALKALINITY AYARLAMA: Alkalinity (mineraller) ayarlaması çok kolay Lake Havuz bu konuda size yardımcı olacaktır. Haftada bir test edilmeli, toplam alkalinity 80-120 ppm ayarlanmalıdır. b)HAVUZDA KİREÇ ORANININ AYARLANMASI: Havuz suyu kirecini havuzunuza su doldururken, suyu değiştirirken, veya karışık su kullanırken yardımcınıza sorun test edilmesini sağlayın.Test sonucu ideal 200 ppm USA veya 14 ppm FR olmalıdır.
4 SÜPER KLORLAMA(ŞOKLAMA): Havuzunuza zaman zaman şoklama yapılmalıdır. Bu normal şartlarda kullandığınız oranın 5 katı kadardır. Lake Toz Klor veya çabuk çözünen Tablet Klor kullanın. Bunları yapmadan önce3 havuz kimyasalının kutusundaki talimatı okuyun.
5 STABİLİZER : Sadece havuzunuzun açılmasında kullanılması gereken LAKE toz ve Tablet stabilize ‘ler 300 ppm ‘e ayarlanmalıdır. Sezon içinde kaybedilen (bularlaşma,dışarı taşma ve ters yıkama sebebi ile ) sular için kullanılması gerekmez.Sürekli klorlama bu ihtiyacı karşılar.Havuzun açılmasında gerekli olan bu işlemlerin yapılabilmesi ,havuzunuzun ideal ideal ölçülere kavuşması için 2-4 güne ihtiyaçınız vardır. Bu süre havuzunuzu ne kadar erken sezona açtığınıza ,ne kadar uzun kapalı tuttuğunuza,koruyabildiğinize ,havuzun büyüklüğüne ve yukarıda belirtilen aşamaları ne kadar çabuk yaptığınıza bağlıdır.
DOĞABİLECEK PROBLERİN ÇÖZÜMÜ Problemle Karşılaştınız?
1. Serbest aktif klor’un olmaması
2. Yetersiz Havuz Sirkülasyonu
3. Test aletini kullanmamak veya doğru test yapmamak
4. Havuz bakım, temizlik ve kullanımında belirtilen kurallara uyulmaması Bulutlu Su: Su buzlu mavi görünümünde , üstten bakıldığında temiz , içerisinde parçacık dolaşımı görüntülü.
Etkenler: 1.Yosunlaşma
2.Yüksek Ph
3.Toplam Alkalın
4.Tıkalı veya arızalı Havuz filtresi
5. Yetersiz Havuz filtresi
6. Su sertliği Yüksek
7.Kalsiyum parçacıklarının çoğalması
Çözüm: 1.Filtre sistemi kontrol(filtre dahil)
2.Ph ve alkalinty ayarla
3. Serbest klor 1,5-2,0 arası ayarla
4.Çöktürücü kullan Yosun: Yeşil bulutumsu havuz suyu, koyu yeşil veya havuz duvarında siyah yapışık, kitle oluşumu.Yosun sadece görüntüyü değil sağlığınızı da tehlikeye sokar,yüzeyi kayganlaştırır. Havuz pompası ve filtreyi tıkayabilir. Belki de çok Zaralı bir bakterinin üremesine neden olabilir.
Etkenler :
1. Kullanılması gerekli serbest klorun olmaması,yetersiz oluşu bozukluğu 2. Havuz bakımını rutin bir şekilde yapmama, test etmemek, ilaçlamayı ihmal etmek
Çözüm : 1.Ph kontrol etmek gerekli ise 7.2-7.6 arasında ayarla.
2. Duvarları ve tabanı havuz fırçası ile fırçala.Yapışık yosunları yüzeyden ayır.
3.Şok klorlama yap.
GÖZ YANMASI KESKİN KLOR KOKUSU : ETKENLER:
1.Çok Bozuk Ph.
2.Yüksek Aktif Olmayan Klor Çözüm: 1.Ph 7.2-7.6 ayarla 2.Şok Klorlama yap.
3.Ph ve Total alkalinty gerekli ise ayarla
4.Bakım sırasında serbest kloru I,
5-2.0 ppm tutun (Düzelme gerçekleştikten sonra )
4.Lake Havuz yosun önleyici kullan
5.Bakım sırasında serbest klorun devamlı I,5-2,0 ppm de tutunuz.
TIKANAN FİLTRE : Her şey temiz olduğu halde , filtre basınç saati ibre göstergesi en yukarıda ise eşit oranda tıkanma var demektir.
Etkenler: 1.Yosun
2.Toprak(rüzgarın getirdiği)
3.Saç birikimi
4.Güneş Yağları
Çözüm:
1.Kendi Havuz bakım talimatınızı okuyarak gerekeni yapın.Ph ve ve Alkalinıty ayarlayın.
LEKELER: Genellikle havuz duvarlarında , su seviyesi çizgisinde ve metal aksam üzerinde belirgin pas görünümünde lekeler.
ETKENLER: 1. Havuz metal kısımların da paslanma,düşük ph
2. Yüksek ph yüksek alkali ile birleşim yüksek kireç oranı
3. Havuzda kullanılan suyun metal eriği içermesi
Çözüm: 1.Ph.7,2-7,6’ya ayarlamak
2.Toplam alkalinin ayarlanması
3.Lake Demir ve Lake Temizleyici Kullan.
KÖPÜKLENME : Havuz suyunun üst yüzeyünin sabun köpüğü benzeri bir oluşumla kaplanması.
ETKENLER: 1. Çok yüksek oranda yosun önleyici kullanımı
2. Sudaki organik birikimlerin varlığı
Çözüm: 1. Lake köpük yok edici kullanın.
2. Şoklama yapın.
3. PH,Toplam alkalini ve serbest kloru normal değerlere ayarlayın.
NOKTASAL LEKELER : Havuz içi serbest zemin yüzeylerinde ,beyaz ,gri veya kahverengi yapışık parçacıklar.
Havuz yenilemeleri havuzun tamamında veya istenilen bölümünde veya mekanik aksamında yapılan revizyondur.
Lake Havuz & Spa sizin belirlemiş olduğunuz alanlarda, günümüz projelerinde ve inşaat alanında gelişen tekniklerle çalışma yaparak havuzunuzu modern bir yapıya dönüştürmektedir.
Havuzunuzu sezon sonrası boşaltmak zorunda kalmadan size en uygun havuz kapatmasistemi secilerek uygulanmasıdır. Havuz kapatma sistemleri aşağıda sıralandığı gibidir.
DÜNYADAKİ HAVUZ YAPIM TEKNİKLERİ
Mermerden havuz,Emrye ahşaptan havuz, dağ havuzu, kil kaplı havuz, liner havuz, panel havuz, dışı empreye ahşap içi liner havuz, okul havuz, yuva havuz sistemleri,doğal dağ gölü havuz,içi gri mld kaplı göl havuzları,içi pebble kaplı doğal gölet havuz,doğal kumsal görünümlü havuz,afrodit görünümlü pebble kaplı havuz,yandan taşmalı havuz,içten taşmalı savaklı havuz,şelale akıntılı havuz,büyük gölet görünümlü havuz,biyolojik havuz,bitki yoğunluğu ile arıtılan havuz,freeform havuz,tuz klor artımalı havuzlar,ultraviyole havuz,ojon arıtmalı havuzlar,elektrot arıtmalı havuzlar ,dere akıntılı arıtmalı havuzlar,skimmerli havuz,mermer şelaleli havuzlar,yapay kaya görünümlü havuzlar,mermer fıskiyeli havuzlar,kademeli çanaklı havuzlarterapi havuzları,jetsıteram akıntılı havuzlar,şok havuzları,şişme havuzlar,zemin üstü havuz.
Gunite beton sistemiyle sağlamış olduğumuz su akışkanlığıdır. Havuz içerisinde oluşturduğumuz oval form, suyun 90 derecelik dik köşelerde kalmayarak devir-daim sistemine dahil olmasını sağlar.
Havuz içerisinde 90 derecelik dik açılar olmadığından havuzun her köşesindeki su sürekli sisteme dahil olur.
Özetle gunite beton sistemi sayesinde “su balancing” denilen hydro dynamic hareketli su akışı sağlanmaktadır.
Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörler etkisiyle atmosfere gaz halinde dönüşü olarak tarif edilir. Yeryüzünde suyu ihtiva eden her yüzey, atmosferdeki su buharının kaynağıdır. Denizler, göller, akarsular, nemli topraklar, karla örtülü veya buzla kaplı yüzeyler, ormanlar, bitki örtüsüne sahip araziler üzerinde devamlı buharlaşma meydana gelmektedir.
Buharlaşma
Su yüzeyinde meydana gelen su kayıplarına buharlaşma (evaporasyon), bitkilerden meydana gelen su kaybına terleme (transprasyon) denir. Bitkilerden ve civarındaki topraktan meydana gelen su kaybına ise evapotransprasyon adı verilir.
Buharlaşmaya Etki Eden Faktörler
Su yüzeyi ve ıslak yüzeylerde meydana gelen buharlaşma devamlı bir harekettir. Su yüzeyini terk eden su buharı miktarı, birim saha üzerindeki havanın özelliklerine (meteorolojik şartlar), suyun ve çevrenin özelliklerine göre değişim gösterir. Suda meydana gelen bu değişiklik bir enerji etkisiyle olmaktadır. 1 gram suyun buhar haline gelebilmesi için 539-597 kalorilik ısıya ihtiyaç vardır.
Buharlaşma; difüzyon, konveksiyon veya rüzgar tesiriyle meydana gelir. Havanın buhar basıncı, su sıcaklığına paralel olarak doymuş buhar basıncının altına düşünceye kadar difüzyon olayı devam eder. Su havadan daha sıcak olduğu zaman konveksiyon (dikey yönde hareket) hareketi başlar. Bu değerlendirmenin ışığı altında buharlaşmaya etki eden faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
1- Meteorolojik Faktörler
Güneş radyasyonu, hava buhar basıncı, sıcaklık, basınç ve rüzgar buharlaşmayı etkileyen önemli meteorolojik faktörler arasındadır.
a) Güneş Radyasyonu:
Isının başlıca kaynağı güneşten gelen radyasyondur. Azalan veya artan ısı değişimleri, buharlaşma miktarı için önemli bir faktördür. Güneşten gelen enerji miktarı mevsime, günün saatine ve havanın bulutlu veya açık olmasına göre değişir.
Radyasyon enerjisi, aynı zamanda enlem, yükseklik ve yöne göre de değişiklik gösterir.
b) Hava Buhar Basıncı:
Buharlaşma, su yüzeyindeki buhar basıncı ile suyun üstündeki buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır. Sudaki buhar basıncı (ew), havadaki buhar basıncından (ea) büyük olduğu müddetçe buharlaşma devam eder ve ew= ea olunca buharlaşma durur.Buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.
c) Sıcaklık:
Doymuş buhar basıncı sıcaklığa bağlı olduğundan buharlaşma oranı, hava ve su sıcaklıklarından büyük miktarda etkilenir. Buharlaşmanın günlük ve yıllık değişmeleri, sıcaklığın günlük ve yıllık değişmelerine çok benzer.
Gün esnasında buharlaşma sabah saatlerinde minimum, öğleden sonra 1200-1500 saatleri arasında ise maksimum değerine ulaşır. Yine sıcaklıkla ilgili olarak buharlaşma soğuk mevsimde az, sıcak mevsimde fazladır.
d) Rüzgar:
Buharlaşmanın devam etmesi için difüzyon ve konveksiyon ile su buharının su yüzeyinden uzaklaşması gerekir. Bu durum havanın hareketi (rüzgar) ile mümkündür. Rüzgar hızı ne kadar fazla olursa buharlaşma o kadar fazla olur.
e) Basınç:
Hava basıncı arttıkça birim hacimdeki molekül sayısı artar ve sudan havaya sıçrayan moleküllerin hava moleküllerine çarpıp yeniden suya dönmeleri ihtimali yükselmiş olacağından buharlaşma azalır. Ancak bu etki diğerlerinin yanında önemsizdir. Yükseklikle basınç azaldığından, yüksek yerlerde buharlaşma fazlalaşır.
2- Coğrafik ve Topoğrafik Faktörler
Buharlaşma olayında buharlaşmanın gerçekleşeceği bölgenin, çoğrafik konumu ve güneşe karşı konumu önemli yer tutmaktadır.
a) Enlem:
Özellikle serbest su yüzeylerinden meydana gelen buharlaşma miktarının enlem derecelerine göre değişmekte olduğu tespit edilmiştir.Farklı enlem derecelerine sahip bölgelerde açık su yüzeyinde meydana gelen yıllık ortalama buharlaşma miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir ( Tablo 1 ).
Enlem Derecesi | Ortalama Buharlaşma mm/yıl) |
---|---|
0°- 10° ( Ekvator Bölgesi ) | 1150 |
10°- 30° ( Alize Bölgesinde ) | 2250 |
30° – 40° arası | 1600 |
40° – 50° arası | 1000 |
50° – 60° arası | 450 |
Tablo 1 : Serbest su yüzeyinde buharlaşma miktarının enlemlere göre değişimi |
b) Yükseklik:
Diğer faktörler değişmediği taktirde yükseklik arttıkça buharlaşma miktarı artar.Çünkü yükseldikçe hava basıncı azalır.Diğer taraftan yükseldikçe havanın sıcaklığı azalacağından buharlaşma miktarı da azalır.Fakat bu azalma hava basıncından ileri gelen çoğalmayı telafi edemediğinden yükseldikçe buharlaşmanın az bir miktar arttığı kabul edilir.
c) Bakı:
Güneye ve Batıya bakan yamaçlardaki sular güneş ışınlarına daha çok maruz olduklarından buharlaşma Kuzey ve Doğuya bakan yamaçlara göre daha fazla olur.
3-Suyun Kalitesi ve Bulunduğu ortam
Su kütlesinin büyüklüğü, tuzluluk durumu, bulanıklılığı ve hareketliliği buharlaşma miktarı üzerinde etkilidir.
a) Su Kütlesinin Büyüklüğü:
Derin su kütleleri hava sıcaklığındaki değişimlere geç uyarlar. Bu sebeple derin sularda buharlaşma, sığ su kütlelerine göre yazın daha az, kışın daha çok olur.
b) Tuz Durumu:
Tuzlu sular, tatlı sulara göre daha az buharlaşır.Çünkü suda erimiş tuzlar buhar basıncını azaltır.
c) Kirlenme:
Durgun su yüzeyinde biriken yabancı maddeler toz veya yağ tabakaları, buharlaşma oranına olumsuz etki yapar.
d) Dalgalı ve hareket halindeki su:
Akan sulardaki buharlaşmanın durgun sulardaki buharlaşmadan %7 ile %9 oranında yüksek olduğu araştırmalarla bulunmuştur.
Buharlaşma miktarları direkt olarak aletlerle ölçülür veya ampirik formüller kullanılarak hesaplanır.Don mevsimi boyunca buharlaşma ölçüm aletlerinin kullanılamaması nedeniyle, bu mevsimdeki buharlaşma miktarlarının bulunmasında ampirik formüllerden faydalanılır. Çok sayıda ampirik formül bulunmasına rağmen, en çok kullanılan ampirik metotlar, Penman, Thornwait, Blaney-Crıddle, formülleridir.
Buharlaşma rasatları ülkemizde sadece büyük klima istasyonlarında yapılmakta olup, gölgede ve açık su yüzeyinde olmak üzere iki şekilde ölçüm yapılmaktadır.
Hidrometeorolojik ve hidrolojik açıdan açık su yüzeyinde yapılan buharlaşma ölçümleri önemli olduğu için bu çalışmamızda serbest su yüzeylerinden buharlaşma konusu incelenecektir. Açık su yüzeyindeki buharlaşma miktarı ölçümünde, bu rasadı yapan istasyonlarımızın tümünde Class A Pan tipi yuvarlak buharlaşma havuzları kullanılmaktadır.
Galvaniz sac veya paslanmaz çelikten yapılmış, silindir biçimindeki yuvarlak buharlaşma havuzlarıdır.Çapları 112.9 cm veya 120.7 cm olup, 25.4 cm derinliğe sahiptirler.
Buharlaşma havuzları rasat parklarının yağış, rüzgar ve güneş almaya müsait yerlerine kurulur.